Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister. Foto: Ninni Andersson/RegeringskanslietVisa alla (2)
Visa alla (2)

Infrastrukturministern: ”Olyckligt lägga sjöräddningen på försvarsmakten”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att parterna kommit överens om Sveriges räddningshelikoptrar. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) välkomnar avtalet.

Det är Sjöfartsverket och facket som tillslut kommit överens om ett avtal för driften av Sveriges räddningshelikoptrar. Förhandlingarna har pågått under nästan ett års tid och hade sin deadline natten till torsdagen.

– Det är naturligtvis bekymmersamt att det tog tid, samtidigt är det viktiga för sjöräddningen och parterna att hitta en långsiktig lösning, jag är väldigt nöjd med att de nått ett avtal, det betyder att de kan bygga samarbetet vidare, säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister.

”Olyckligt lägga sjöräddningen på försvarsmakten”

Tidigare har förslag lagts fram om att låta försvarsmakten ta över sjöräddningen och dess helikoptrar. Tomas Eneroth menar dock att det inte ingår i försvarsmaktens uppdrag.

– Jag tror att det vore olyckligt att lägga sjöräddningen på försvarsmakten, de ska handla i händelse av krig och inte sjöräddning, jag tror även att sjöräddningen fungerar som bäst när den fungerar ihop med alla tusentals ideella som jobbar för att rädda liv till sjöss.

Viktigt att kunna bemanna samtliga baser

Visby har stått utan en bemannad räddningshelikopter under en längre tid. Eneroth menar att det är olyckligt, men att säkerhetsställa att rätt insatstid kan nås över hela Sveriges yta är prioriterat.

– Det är viktigt för de som jobbar i området som yrkesfiskare vid och runt Gotland, avtalet är en helt grundläggande förutsättning för det.

Han lyfter även fram vikten av att kunna bemanna samtliga fem baser runtom i landet så snart som möjligt, samtidigt som det korta perspektivet är att räddningsinsatserna ska kunna utföras inom 15 minuter.

Eneroth har själv följt med sjöräddningen och tagit del av hur de jobbar.

– Mitt i diskussionen är det viktig att lyfta fram personerna som ligger bakom det här, de gör en otroligt viktig insats och räddar faktiskt liv, avslutar Eneroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer