Inga ministerlöften om Gotlands försvar

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska försvaret på och av Gotland se ut? Den frågan är just nu högaktuell med tanke på Ukrainakrisen.

På onsdagen fick öns hemvärn besök av försvarsminister Karin Enström (M) som trots den senaste tidens diskussioner inte ville ge några löften.Rysslands agerande i Ukraina har höjt tonläget hos dem som anser att försvaret på Gotland måste förstärkas.

– Jag är också väldigt orolig över det som har skett och sker i Ukraina. Vi måste nu noga analysera och dra slutsatser kring vad det här innebär för vårt utformningen av vårt försvar, säger Karin Enström.

De som tycker att det var fel att avveckla försvaret på Gotland ser positivt på de signaler som kommit den senaste tiden, bland annat från finansminister Anders Borg (M).

Försvarsdebattören och den tidigare moderate riksdagsledamoten Rolf K Nilsson på Gotland var i förra veckan hoppfull inför ministerbesöket.

Men försvarsministern gav inga konkreta besked. Karin Enström vill vänta in försvarsberedningens rapport som kommer bli ett underlag för besluten kring de kommande årens försvarsinriktning.

– Jag tycker inte man ska utesluta någonting. Det viktiga nu är att analysera vad som hänt och sedan komma fram med den bästa utformningen som vi kan vara överens om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.