• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Susanne Pettersson, chef VA-avdelningen Region Gotland, säger att det kommer att bli rekordtidigt vattenförbud på Gotland även i år. Foto: SVT

”Blir rekordtidigt vattenförbud även i år”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Gotland har delvis har återhämtat sig från sommarens värsta vattenbrist finns det tecken på att marginalerna är små och att vattentäckterna inte är ordentligt fulla.

– Vi ser att när vi tar vatten från vattentäckten så sjunker det på en gång, säger Susanne Pettersson, chef VA-avdelningen Region Gotland.

Förbud på hela ön

Förra året införde Region Gotland införde ett rekordtidigt bevattningsförbud den första april. Allt pekar på att vattenbristen kommer att bli likadan eller värre i år så det kommer att införas restriktioner även i vår.

– Det kommer med all sannolikhet att blir ett rekordtidigt förbud och det kommer med all sannolikhet att bli på hela ön, säger Susanne Pettersson.

Susanne berättar att de just nu sitter och förbereder och förbättrar en ”spara-kampanj”, liknande den som gick ut förra året.

– Ja, vi kommer gå ut med ännu mer information och speciellt till besökarna så att de också sparar på vårt vatten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.