Cementas kalkbrott vid File Hajdar. Foto: Patrik Widegren /SVT

Ingen inhibition i Cementamålet – HFD avslår yrkandet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkande om inhibition i målet om rättsprövning av regeringens beslut angående Cementa AB. Det meddelar domstolen i ett pressmeddelande.

Högsta förvatlningsdomstolen, HFD, meddelar att man tagit emot flera ansökningar om rättsprövning av regeringens beslut att ge Cementa AB ett tidsbegränsat tillstånd till täkt av kalksten i Slite på Gotland.

I en ansökan yrkas att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta att regeringens beslut inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs – men HFD har nu beslutat att avslå yrkandet.

Det innebär att Cementa får fortsätta att bryta kalk i väntan på domstolens prövning om det var rätt eller inte av regeringen att ge ett tillfälligt fortsatt bryttillstånd.

I klippet nedan hör du Lisa Wanneby, Urbergsgruppen, förklara varför de i november valde att överklaga regeringens beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Wanneby, ordförande för Urbergsgruppen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet