Mark Henriksson (M) är ordförande i bildningsnämnden i Motala kommun. Foto: SVT

Ingen nystart av Godegårds skola

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte pengar för att öppna Godegårds skola inom dagens budget.

– Vi har idag kommit fram till att vi idag inte har förutsättningar att öppna skolan, säger Mark Henriksson (M), ordförande i bildningsnämnden i Motala kommun.

Vid dagens möte presenterades den utredning som tjänstemännen i Motala kommun gjort om konsekvenserna av att åter öppna Godegårds skola.

Skolnedläggningen i Godegård

Tjänstemännen gav underlag för två olika beslut, att åter öppna skolan eller att låta skolbarnen fortsätta att åka till skolorna i Nykyrka och Tjällmo.

Enligt tjänstemännens utredning skulle ett öppnande av Godegårds skola medföra ökade kostnader på fem miljoner kronor per år. De pengarna finns alltså inte i bildningsnämndens budget.

Ett halmstrå kvar

En liten öppning finns kvar. Bildningsnämnden låter nu kommunstyrelsen och kommunfullmäktige avgöra om det finns pengar som kan tas från något annat håll.

– Det var en positiv stämning på mötet ikväll. Det råder en enighet till att man kommer säga ja till  att öppna skolan igen i kommunstyrelsen, så chanserna ser goda ut, säger Martin Hjelmar, bygderådets ordförande i Godegård.

Om kommunstyrelse och fullmäktige anser att utveckling på landsbygden väger tungt så kanske det är ett argument för att bidra med mer pengar för att kunna öppna skolan igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningen i Godegård

Mer i ämnet