Vid slusströskeln i Hulta är vattnet som lägst. Foto: SVT

Ingen prognos för när båtarna kan börja gå

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ännu ingen prognos för när de stora kanalbåtarna kan börja trafikera Göta kanal mellan Norsholm och Söderköping igen.

– Vår ambition är att vi ska tillbaka till det vanliga läget men det är ju moder natur som måste komma med lite nederbörd och Asplången är lättfyktig så regnar det mycket så fylls det snabbt på i sjön men vi har ingen prognos på det, säger Roger Altsäter vd på AB Göta kanal.

Flyktig sjö

Det är sjön Asplången som är boven i Göta kanaldramat, sjön har alldeles för lågt vattenstånd för de stora kanalbåtarna.

LÄS MER: Rekordlåga vattennivåer stoppar kanalbåtarna

– Det är Asplången som är en flyktig sjö som har sjunkit ganska fort den senaste tiden. Som gör att de djupgående båtarna M/S Juno, M/S Diana och M/S Wilhelm Tham som inte kommer in vid slusströskeln vid Hulta, säger Roger Altsäter.

Inspektion av kanalen

I dag gjorde kanalbolaget en totalinspektion av Göta kanals sträckning mellan Söderköping och Motala. 

– Vi tittar på kanalens skick i sin helhet och vi pratar med slussvärdarna och även våra gäster om vad de tycker om saker och ting. Det låga vattenståndet berör som sagt bara de stora kanalbåtarna men jag är väl den enda just nu som önskar regn säger, Roger Altsäter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.