Foto: SVT

Ingen skylt tillåten vid camping

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till Pinnarps camping utanför Kisa får inte ha en skylt som begränsar tillgången till stranden. Det är följden av att Förvaltningsrätten avslår campingägarnas överklagande.

Striden gäller huruvida allmänheten ska ha rätt att använda badstranden i närheten av campingen. Ägarna har hävdat att bara campinggäster och badgäster som betalar har rätt att utnyttja stranden. En skylt sattes upp av campingägarna som berättade om detta, men en sådan skylt är alltså inte tillåten.

Ägarna har hävdat att allemansrätten inte gäller eftersom området är bebyggt och att det finns både staket och bom. Allemansrätten är enligt campingägarna också utsläckt genom tidigare beslut om ett gammalt servitut.

Dessutom hänvisar ägarna till att allmänheten som går till stranden skulle bryta mot reglerna för hemfrid.

Förvaltningsrätten menar i sin dom att så inte alls är fallet. Rätten säger domen att den hemfridszon som kan vara aktuell på en campingplats är så liten att den inte hindrar allmänhetens promenad till stranden.

Förvaltningsrättens dom kan inom tre veckor överklagas till Kammarrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer