Inte ok att ”vobba”

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Försäkringskassan ut och påpekar att det strider mot reglerna att skriva jobbmejl och svara i jobbtelefonen när man vårdar sjukt barn. Men det verkar ändå inte oroa föräldrarna.

Att vara hemma och ”vabba” har för många bytts till det nya ordet ”vobba”, vilket innebär att vid tillfällig förädrapenning – vård av sjukt barn – så jobbar man samtidigt hemifrån.

– Lagstiftningen är klar, man ska avstå helt från arbete för att kunna få ersättning, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Sju av tio ”vobbar”

Men att ”vobba” har nu blivit så vanligt att ordet har skapats i Språkrådets ordlista. Och trots att det är emot Försäkringskassans regler, så visar en undersökning från fackförbundet Unionen att sju av tio tjänstemän som är hemma för vård av sjukt barn ändå jobbar.

Stort problem

Det här håller på att bli ett stort problem, tycker man på Försäkringskassan.

– Om folk jobbar samtidigt som de använder den här försäkringen, då urholkas den och blir i framtiden inte lika bra som den är idag. Jag tycker man ska respektera reglerna och använda försäkringen som den är tänkt, säger Niklas Löfgren.

Blir återbetalningsskyldig

Man kan alltså bli återbetalningsskyldig om Försäkringskassan anser att man har jobbat hemifrån när man anmält vård av barn. Men föräldrarna verkar inte oroliga.

– Jag tror att chansen för det är relativt liten. Man sitter ju inte och jobbar en hel dag, säger Malin Svanberg som är föräldraledig i Norrköping.

Också medverkande i inslaget:

Veronika Björling

Christian S Zetterdahl

christian.stahl@svt.se

Tobias Holmqvist

tobias.holmqvist@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.