Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Internrevision varnar för säkerhetsrisker i Ostlänksprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Obehöriga kan komma över hemlig information om Ostlänken mellan Järna och Linköping. Det konstaterar Trafikverkets internrevisorer som nu slår ned på säkerhetsrisker i tågprojektet.

Enligt revisionsrapporten kan obehöriga komma över hemlig information, bland annat eftersom datasamordnare som hanterar all information och som även kan ge personer tillträde till arbetsrum inte är säkerhetsklassade.

I rapporten noterar internrevisorerna även att flera medarbetare blivit sjukskrivna på grund av upprepade krav att få ut stora mängder allmänna handlingar. Internrevisorerna gör bedömningen att det tangerar trakasserier.

Bör utredas vilka som ska säkerhetsklassas

Enligt revisorerna framstår det i vissa fall även som om Ostlänken är väl generösa med fika i det löpande arbetet. I rapporten skriver revisorerna att de uppfattar kostnaderna avseende framför allt fika som dyra i samband med konferenser och sammankomster inom projektet.

När det gäller säkerhetsriskerna rekommenderar revisionen att det utreds vilka roller som ska säkerhetsklassas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Järnvägsbanan Ostlänken på 37 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet