– Det vill till att alla markägare gör sitt yttersta för att vi ska komma till rätta med det här, säger Patrik Andersson. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Dovhjort – skadedjur eller tillgång?

Uppdaterad
Publicerad

Odlande lantbrukare i Åtvidaberg har stora bekymmer medan markägare som arrenderar ut inte ser det på samma sätt.

– Från att i flera år varit talrika runt själva Åtvidaberg har dovhjorten nu blivit ett jätteproblem i hela kommunen, säger Patrik Andersson, ordförande för LRF i Åtvidabergs kommun.

– Men kanske skulle lantbrukarna tänka om, säger Leif Thomsen, länsordförande i Svenska Jägarförbundet.

Att de odlar vall för dovhjortarna istället för tamdjuren och säljer viltkött istället för nötkött.

Dovhjortar är väldigt många på liten yta och sprider sig mycket långsamt så på så sätt behöver man inte ens stängsla, menar Leif thomsen.

– Det vill till att alla markägare är med och samverkar och gör sitt yttersta för att vi ska komma till rätta med det här, säger Patrik Andersson.

I Åtvidabergs kommun är skördebortfallet på vallar mellan 25 och 45 procent.

– Men det finns de som lokalt lyckats minska flockarna, som själva arrenderat jakten och ordnat jakt på annans mark, säger Patrik Andersson.

LRF-regionen har haft möte med alla älgförvaltningsområden och de mindre områdena, för att få en samsyn.

– Vi stöttar de som vill ha skyddsjakt, hjälper till med ansökan, ordnar samordingsmöten och sätter upp mål, säger Patrik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.