Foto: Natwest Island Games

Island Games på Gotland i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni blir det en riktig idrottsfest på Gotland. Då arrangerar nämligen ön den 17:e upplagan av Island Games.

– Det är giganstiskt stort, 2500 deltagare, 14 idrotter och 24 öar. Det är fler deltagare än vad det är i ett vinter-OS, säger Anders Kullen Havdelin, ordförande för Gotlands friidrottsförbund.

Island Games, eller ö-spelen, är stort. Det är som ett öarnas olympiad med idrotter som golf, cykling, simning, bågskytte, fotboll och såklart friidrott för att nämna några.

Allmänheten ska få vara med

När det gäller friidrotten så tänker man för första gången bjuda in allmänheten till att delta i spelen.

– Vi tänker öppna halvmaratonloppet i Island Games så att allmänheten kan få vara med. Vi lägger också till ett 10-kilometerslopp, för vi tror att många, tack vare det här, får chansen att vara med. Utan att vara med i den officiella tävlingen så är man ändå en stor del av tävlingen, säger Anders.

Loppen kommer att gå i Visby med omnejd. 70 Island Gamesdeltagare springer och med allmänheten så hoppas man på att bli uppåt 1000 löpare.

Viktigt för både turismen och idrotten

Det blir ett sätt att marknadsföra Gotland. Men Island Games betyder också mycket för friidrotten.

– Vi vet att det totalt sett betyder jättemycket. Det här är en stor grej för alla gotländska friidrottare att vara med och tävla i, säger Anders Kullen Havdelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.