Coronapandemin stoppade den planerade konferensen – då ordnade robotutvecklaren Fredrik Löfgren och koncernchefen Maria Hellström en konferens i virtual reality. I videon intervjuar SVT:s reporter dem båda som avatarer i VR-miljö där man kan teleportera sig mellan olika världar. Foto: SVT

Istället för videomöte: De ordnade konferens i virtual reality

Uppdaterad
Publicerad

Trött på videomöten? Nyligen anordnades en företagskonferens via virtual reality med flera hundra konferensdeltagare med VR-glasögon.

– Efteråt kunde alla teleportera sig till en AW-miljö på en takterass med kvällsljus. Det blir ett helt annat fnitter än när man har videomöten, säger Maria Hellström som är koncernchef för Kvadrat.

Koncernchefen Maria Hellström erkänner:

– Vi var skeptiska från början och tänkte: Näe, vi vill ses på riktigt.

Konferens via videosamtal lockade inte

Att sätta på flera hundra konferensdeltagare VR-glasögon och träffas i en virtuell programmerad verklighet kändes läskigt.

– Vi kan dra ner med 300 personer till Sydafrika – inga problem. Men det här? Det blir en tröskel som man måste komma över, säger Maria Hellström.

Maria Hellström, koncernchef för konsultföretaget Kvadrat, var skeptisk först, men coronapandemin fick henne att våga testa att ordna en konferens för flera hundra deltagare med VR-glasögon. I videon förklarar hon hur det gick till.

Men coronapandemin gjorde fysiska träffar omöjliga och en konferens via videosamtal lockade inte. Så när robotutvecklaren Fredrik Löfgren, som var inbokad för att föreläsa på konferensen, föreslog att konsultföretaget Kvadrat skulle ordna hela konferens i VR sade Maria Hellström ja.

”Teleporterade oss till after work”

– Det ger ju helt andra möjligheter. Vi hade vår konferens i en aula i dagsljus och efteråt så kunde alla teleportera sig till en takterass i kvällsljus där vi kunde skjuta virtuella fyrverkerier. Det var så härligt att höra allt fnitter. Det får man inte på samma sätt när man har videosamtal, säger Maria Hellström.

Robotutvecklaren Fredrik Löfgren skulle egentligen ha varit en av föreläsarna på konferensen. Men när coronapandemin hotade att ställa in konferensen fick han istället uppdraget att ordna hela konferensen – i VR-miljö. Se intervjun i videon där SVT:s reporter intervjuar Fredrik Löfgren i VR-världen som avatarer.

I takt med att VR-glasögon blir billigare och tekniken bättre kommer det här bli något som allt fler använder, tror Fredrik Löfgren.

– Med tiden kommer det säkert bättre glasögon som inte är lika tunga, och det finns även forskning med smarta linser som har en liten display i ögat. Så det kommer att bli enklare, säger han.

”Helt ny arbetsmarknad”

Efter konferensen med företaget Kvadrat har många intresserade eventbyråer – som tappat kunder under coronapandemin – hört av sig.

– Det finns många som vill haka på, men det är inga eventbyråer som har jobbat med den här tekniken tidigare. Så här finns en helt ny arbetsmarknad där många som har blivit arbetslösa kanske kan jobba, säger Fredrik Löfgren.

VIDEON: Följ med in i VR-världen där SVT:s reporter intervjuar Fredrik Löfgren och Maria Hellström som avatarer och får en inblick i hur en konferens kan gå till.

Fredrik Löfgren, robotutvecklare från Linköping, har nyligen ordnat en stor företagskonferens i VR-miljö. Här blir han intervjuad av SVT i den virtuella verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.