Lotta Mauritzson, som är brottsförebyggare vid Nationella bedrägericenter, NBC. Foto: Naina Helèn Jåma / TT//SVT

IT-relaterade brott ökade mest

Uppdaterad
Publicerad

IT-relaterad brottslighet var den brottslighet som ökade mest under 2018 och undersökningar visar att kvinnor är sämre än män på att skydda sig på nätet.

– Vi ser att kvinnor har större riskbeteende, att de kanske inte funderar i lika stor omfattning över det här med hur och var man till exempel lagrar sina lösenord. Samtidigt ser vi att när det gäller de vanligaste anmälningarna av bedrägeribrott är fler män drabbas, säger Lotta Mauritzson, som är brottsförebyggare vid Nationella bedrägericenter, NBC.

Kortbedrägerier utan fysiskt kort vanligast

I polisregion Öst har det hittills under 2019 anmälts 14997 bedrägeribrott, under 2018 anmäldes 20 752 bedrägeribrott, varav kortbedrägerier utan fysiskt kort är det vanligaste anmälda brottet. I region Öst har det hittills under 2019 anmälts 4 756 kortbedrägerier.

– Det handlar om olovliga köp, där bedragaren inte har tillgång till fysiska kort utan gör köp genom att uppge kortuppgifterna, säger Lotta Mauritzson.

– Bedrägerier blir ju allt mer it- relaterade, man begår bedrägerierna via nätet och den möjligheten ökar bara, nätet byggs ut och vi är alltmer vana vid att göra våra affärer där, säger Lotta Mauritzson.

Till it-relaterad brottslighet hör även dataintrång, vilket är en bred rubricering. I polisregion Öst anmäldes 724 dataintrång under 2018. Det kan handla om allt ifrån komplexa cyberbrott till överbelastningsattacker.

– Det handlar om datorkraft där det skickas flera förfrågningar om tillexempel begäran till uppkoppling, säger Lotta Mauritzson.

Flera hemsidor drabbades av detta under förra året.

– Data klarar helt enkelt inte av att ta emot alla förfrågningar och den stänger ner, säger Lotta Mauritzson.

Olovliga registerslagningar

Dataintrång kan även handla om olovliga registerslagningar, där till exempel anställda inom landsting och polisen gör slagningar mot personer där behörighet saknas. Till brottsrubriceringen hör även kapning av konton inom sociala medier, där någon utger sig för att vara någon denne inte är.

Att det handlar om så många olika typer av brott inom en och samma rubricering är problematiskt, säger Lotta Mauritzson.

– Vi tittar på hur vi kan dela upp dataintrång i flera delar. Vi är inte där ännu, men förhoppningsvis nästa år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.