Gotlandsläkaren Staffan Bergström hjälpte en svårt ALS-sjuk man att ta sitt liv. I videon kan du se honom berätta om känslorna efter nedlagda förundersökningen och om de reaktioner han fått från anhöriga och läkare. Foto: SVT

Ivo: Läkaren som hjälpte ALS-sjuk patient bör förlora legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

Gotlandsläkaren Staffan Bergström, som hjälpte en svårt ALS-sjuk man att avsluta sitt liv, friades från brottsmisstankar. 

Men i ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg bör han förlora sin läkarlegitimation eftersom han är ”uppenbart olämplig som läkare”, meddelar tillsynsorganet enligt Dagens Nyheter.

I juli 2020 anmälde läkaren Staffan Bergström sig själv till polisen. Han hade då hjälpt en svårt ALS-sjuk man att ta sitt eget liv i hemmet. Och han ville att polisen skulle utreda om han hade gjort sig skyldig till något brott.

I sju månader levde han med brottsmisstanken ”medhjälp till dråp”. Sedan lade åklagaren ned förundersökningen.

”Uppenbart olämplig”

Nu har Ivo:s beslut kommit och han bör förlora legitimationen med motiveringen att han är ”uppenbart olämplig som läkare”, skriver Ivo i beslutet enligt Dagens Nyheter.

Tillsynsorganets motiverar beslutet med att Staffan Bergströms behandling med flera läkemedel syftade till att patienten skulle dö och anser att anser att detta varken är förenligt med lagstiftning eller ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, enligt Dagens Nyheter.

Staffan Bergström kommenterar beslutet för DN:

– Jag trodde att de skulle nöja sig med en varning, vilket är en svagare form av reprimand. Jag tycker att det är uppseendeväckande att de inte tar hänsyn till patientperspektivet, säger han till tidningen.

Staffan Bergström bor på Gotland och har varit verksam som läkare på Gotland. Han är numera pensionerad och är nu ordförande i föreningen Rätten till en värdig död och har länge argumenterat för rätten till dödshjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.