Mirjam Lindahl, sångerska och officiant

”Jag brukar prata om Nangijala”

Uppdaterad
Publicerad

Det var som sångerska Mirjam Lindahl kom i kontakt med begravningsbranschen. För ett år sedan lämnade hon sitt jobb som ekonom för att bli begravningsofficiant.

– Jag tror att jag är bra på att lyssna på människor och jag trivs med att stå framför människor, med att sjunga och tala, säger Mirjam Lindahl.

Antalet borgerliga begravningar har ökat stadigt.  År 2001 var 4,3 procent av landets begravningar borgerliga. Förra året var andelen 10 procent och på Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) tror man att borgerliga begravningar kommer att öka till 15 procent år 2020.

– Jag tror att en borgerlig begravning kan bli mer personlig eftersom akten får innehålla precis vad man vill. De anhöriga får bestämma fritt över båda dikter, tal och musik säger Mirjam Lindahl.

Alla får begrava

Alla får hålla i en borgerlig begravning – till skillnad från vigslar som kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Efterfrågan på borgerliga officianter har ökat och begravningsbyråer har speciella utbildningar för borgerliga officianter.

– Vi lär ut kroppsspråk och retorik, och ur man kan framföra dikter och sjunga på ett tryggt och förtroendeingivande sätt, säger Peter Trygg regionchef på Fonus Öst, som själv har verkat som officiant i 20 år och som leder kurserna.

Religiösa inslag förekommer

På Lilla Aska griftegård utanför Linköping tillhandahåller Svenska kyrkan, som har begravningsrätten i Sverige, lokaler utan religiösa symboler där borgerliga begravningar äger rum. Den borgerliga begravningen är fri att utforma men det är inte ovanligt med religiösa inslag.

– Vi har ofta sjungit psalmer och jag brukar alltid fråga om man tror på ett liv efter detta. Många gör det, även om man inte vill kalla sig kristen. Jag brukar prata om ”Landet ingenstans” eller ”Nangijala”. Då finns det ett hopp att knyta an till. Sedan finns det de som säger att de inte tror på en fortsättning efter detta och då får man vårda minnet på ett fint sätt, säger Mirjam Lindahl.

Personligt även i kyrkan

Borgerliga begravningar ökar på grund av att medlemmar lämnar Svenska kyrkan eller har en annan religion.

De flesta begravningar, cirka 80 procent sker i dag i Svenska kyrkans regi, och domprosten i Linköpings stift Peter Lundborg, menar att det finns goda möjligheter för anhöriga att utforma en kyrklig begravning på ett personligt sätt.

– Vi har en ordning i Svenska kyrkan för hur en begravning går till men inom den ordningen kan man få uttrycka väldigt mycket själv.

Begravningsbyråerna marknadsför allt mer den personliga begravningen. Det personliga tilltalet, valet av plats och sång är en växande nisch i begravningsbranschen.

– Tekniken kommer göra att det blir mer bildspel, filmklipp och musik. I framtiden kommer de anhöriga att vara delaktiga i texter i högre utsträckning och en nära vän till familjen kan förrätta begravningen, säger Louise Gylling begravningsentreprenör i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.