Fredrik Ahl är programledare för både SVT Nyheter Öst och SVT Nyheter Sörmland Foto: SVT

”Jag har fortsatt stort förtroende för Fredrik”

Uppdaterad
Publicerad

När programledaren Fredrik Ahl som vanligt värmde upp inför sändningen trodde han att teknikern i kontrollrummet var den enda som lyssnade. Nu har över en miljon personer sett klippet som sprids i sociala medier.

Inför en sändning brukar programledarna värma upp rösten. Programledaren Fredrik Ahl gör det på sitt sätt, genom att leka med ord och dialekter och ibland sjunga.

– Det är min egen lilla stund för att komma igång i tanken, säger Fredrik Ahl.

Det brukar bara vara teknikern som lyssnar. Men den här gången kunde Telias kunder se uppvärmningen på kanalplats 999.

Leker med orden

Fredrik Ahl sjöng några toner opera, testade olika dialekter och vände och vred på orden i det manus som han skulle läsa upp under sändningen senare.

– Det här är mitt sätt att komma igång inför sändningen. Ibland är det mer, ibland mindre. Jag leker ibland med orden, för att bättre komma ihåg vad jag säga under sändning. Och jag tycker om att leka med olika dialekter, bland annat min egen östgötska, säger Fredrik Ahl.

En tittare, som råkade få in kanalplats 999, filmade Fredrik Ahls uppvärmning och lade ut den i sociala medier. Klippet spreds snabbt och har nu visats mer än en miljon gånger.

”Känns väldigt hårt”

– Jag är en teaterapa och det gör mig egentligen inget att så många har sett mig värma upp inför sändning. Däremot känns det väldigt hårt att bli anklagad för att vara rasist, säger Fredrik Ahl.

En av nyheterna som Fredrik Ahl senare i sändningen skulle presentera handlade om flyktingar och vilken utbildning man har när man kommer till Sverige. Fredrik Ahl säger under uppvärmningen:

“Människor som flyr till Sverige har aldrig varit så välutbildade som nu, enligt en granskning som SVT har gjort. De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare och kebabtekniker.” (I manuset stod det datatekniker.)

– Det var plumpt sagt och jag ber verkligen om ursäkt för det, säger Fredrik Ahl.

Stöttar programledaren

Några få personer som har hört av sig till redaktionen har varit kritiska, men de flesta reaktionerna har varit positiva och många stöttar och skriver att de har förståelse för att Fredrik Ahl inte menade något illa.

Hans Zetterberg, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Öst, beklagar även han ordvalet, men säger att han har fortsatt stort förtroende för programledaren.

– Fredrik Ahl är en av våra bästa programledare och jag är övertygad om att det här inte har påverkat hans trovärdighet, säger Hans Zetterberg.

Orubbat förtroende

Även Robert Wiström, gruppchef på SVT, uttrycker sitt förtroende för Fredrik Ahl.

– Fredrik Ahl är en av våra bästa programledare och jag vet att det som har framkommit i det här klippet inte representerar det han står för. Så mitt förtroende är orubbat, säger Robert Wiström.

Lena Michanek, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Sörmland, instämmer i det.

– Det var olyckligt uttryckt men Fredrik har bett om ursäkt och jag är övertygad om att han verkligen menar det. Han är en jätteduktig programledare, säger hon.

Fredrik Ahl jobbar i Norrköping, men är programledare för både SVT Nyheter Öst och SVT Nyheter Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.