”Jag hoppas de tar sitt förnuft till fånga”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom domen: Det krävs tillstånd för att få filma från drönare. För webbyrån Expo Sweden från Norrköping innebär det att flera kunduppdrag stoppas och att en planerad nyanställning skjuts upp.

Högsta förvaltningsdomstolen slog i fredags fast att det krävs tillstånd för kameraövervakning om man ska filma från en drönare. Det här kan få stora konsekvenser för en hel bransch.

– Det blir kännbart för oss, absolut, säger Rickard Ljungdahl som är ägare och vd för webbyrån Expo Sweden i Norrköping.

Drönare

Affärskontrakt sägs upp

De är ett av flera företag som erbjuder kunderna att göra filmer och 3D-bilder tagna från luften med en drönare. De har bland annat gjort filmer som visar golfbanor.

– Domen innebär rent konkret att flera golfbanor som vi har knutit upp och skulle filma till våren inte kommer att bli av. Vi har också ett större kontrakt med en mäklarfirma som antagligen går i stöpet, säger Rickard Ljungdahl.

Inga ny anställningar

Företaget erbjuder fler tjänster, men konsekvenserna blir ändå kännbara.

– Det fanns en chans att nyanställa en person nästa år. Det kommer vi inte att göra nu. Så det är tråkigt.

”De kommer att fortsätta ändå”

Men fortfarande är det lite oklart exakt vad domen betyder, anser Rickard Ljungdahl.

– Det är lite luddigt och man hör ju en del i branschen som säger att de kommer att fortsätta ändå. Bekymret för oss är potentiella kunder som kanske känner att de gör något olagligt. Det kommer helt klart att bli svårare, säger Rickard Ljungdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet