Kommunalrådet Christian Gustavsson från Linköping var den första som öppet gick ut och krävde den moderata partiledarens avgång Foto: SVT & Henrik Montgomery/TT

”Jag känner mig trygg i att min uppfattning har ett starkt stöd i Östergötland”

Uppdaterad
Publicerad

Telefonen har ringt nästan oavbrutet efter att Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland, krävde den moderata partiledarens avgång. ”Jag har fått enormt mycket reaktioner och väldigt mycket har varit positivt”, säger han. Men när SVT ringer runt till ledande moderater i Östergötland och på Gotland är reaktionerna på hans utspel väldigt blandade.

Det är dagen efter, men Christian Gustavssons telefon ringer ändå nästan oavbrutet.

– En av dem som ringde var väldigt arg. Men då sa jag att det är som i sagan: Är problemet att kejsaren är naken eller att någon har sagt det, säger han.

Var den första som krävde

Kommunalrådet från Linköping var den första som öppet gick ut och krävde den moderata partiledarens avgång och han säger själv att han mest har fått positiva reaktioner.

TV: Ris och ros efter kravet på Kinberg Batras avgång

– Av de reaktioner som jag har fått så får jag nog ändå säga att jag känner mig väldigt trygg i att min uppfattning har ett starkt stöd i Östergötland.

Många kritiska

Men när SVT Nyheter Öst ringer runt till ledande moderater i Östergötland och på Gotland är många kritiska till hans utspel:

– Jag tycker att Christian gör fel. Det här borde ha diskuterats inom partiet, säger Martin Sjölander från Söderköping.

– Det här är olyckligt så här nära valet. Jag tycker inte att man ska skylla på partiledaren, säger Kåre Friberg från Motala.

– Det här är inget jag ställer mig bakom. Det är synd att man inte har hanterat det inom partiet, säger Anna Hrdlicka från Gotland.

– Det här diskussionen är sorglig. Man tappar tempo. Det handlar om mer än en person, säger Ingrid Cassel från Norrköping.

”Knepig situation”

Christian Gustavsson, kommunalråd i Linköping och ledamot i moderaternas partistyrelse, håller med om en del av invändningarna.

– Anna har haft en knepig situation. I ärlighetens namn har inte Anna fått en jättebra chans att kunna bli en framgångsrik partiledare, säger han.

Och han håller också med om att allt inte hänger på partiledaren.

– Att byta en partiledare ensamt kommer inte att lösa problemet. Men om man ska göra förändringar och nå fram med dem så behöver man göra ett ledarbyte.

Står i vägen

Han anser partiledaren Anna Kinberg Batra just nu står i vägen för budskapet.

– När vi är ute och träffar väljare är det inte helt ovanligt att vi får höra: ”Det där låter jättebra, men den där partiledaren...” Det finns ett ganska brett missnöje i Östergötland bland mina medlemmar. Jag hör det nästan varje dag, och i nästan alla våra väljarkontakter just nu. Och det är klart att det blir svårt att nå ut med vad vi vill då, säger Christian Gustavsson

Men han får också stöd för att han vågade kräva Anna Kinberg Batras avgång.

– Jag tycker det är klokt. Man måste lyfta frågan om man anser att något fungerar mindre bra, säger Peter Karlsson från Vadstena.

– Han var modig. Jag tror att han sa det många tycker, säger Mira Wedenberg från Åtvidaberg.

– Det här är en känsla jag har haft en längre tid. Hon är på fel plats vid fel tid just nu, säger John Widegren från Väderstad.

– I princip delar jag Christians analys. Vi behöver allvarligt fundera på om det här går längre, säger Fredrik Sjöstrand, oppositionsråd i Region Östergötland.

Mindre än Sverigedemokraterna

I dag kom SCB:s stora väljarundersökning som visar att moderaterna bara skulle få 18,1 procent av rösterna om det var val i dag. Det är mindre än vad Sverigedemokraterna skulle få om det var val nu.

– Det är ett jättedåligt resultat. Det verkar gå någon form av lättnad genom mitt parti just nu, för att det inte är 14 procent som det var häromdagen. Men vi måste jämföra det här med de förra SCB-undersökningarna. Och då är det ju ett dramatiskt fall. Det här visar på ett stort behov av att vi måste ompröva en massa saker. Jag har röstat på Anna och jag tycker att hon är fantastiskt duktig. Men just nu tycker jag att vi behöver byta partiledare. säger Christian Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.