Jägarförbundet: ”Ju färre vargar – desto bättre för landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundets ordförande är på turné i de vargrikaste länen i landet och vill ge sin syn på samspel människa och varg. De vill se en halvering av antalet vargar i Östergötland.

– Myndigheterna behöver lyssna till de politiker som finns. De har ju sagt att de ska ta hänsyn till lokalbefolkningen, säger Torbjörn Larsson ordförande för Svenska Jägarförbundet.

Med anledning av den nyss avslutade skyddsjakten i Finspångsskogarna där man för en vecka sedan sköt en vargtik, vill Jägareförbundet få till en förändring för hur människor på landsbygden kan påverka vargsituationen.

Hör i klippet ovan om jakt på varg och medinflytande.

– Medlemmarna vill ha riktigt jakt på varg, både licensjakt och skyddsjakt när det behövs, säger Leif Thomsen länsordförande i Svenska Jägarfärbundet.

Förbundet menar att det idag inte finns någon acceptans för den förvaltning av vargen som utövas.

– Får man attacker på hundar ska man tillåta skyddsjakt direkt för att lära vargarna att det är farligt att attackera hundar eller får, och för att ge ett lugn till de som bor på landsbygden, säger Torbjörn Larsson.

Östgötagruppen nu mellan 10 och 12 vargar

– Så få vargar som möjligt, maximalt 150 stycken, vilket är en halvering av vargstammen, Torbjörn Larsson.

Jägareförbundet och dess ordförande, Torbjörn Larsson, tycker man ska halvera vargstammen i hela landet.

– Troligtvis kommer en del av de här vargarna i länet att vandra ut och bilda egna revir, i Östergötland eller någon annanstans, säger Leif Thomsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.