Att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägare blir tillåtet står på Svenska jägareförbundets önskelista. Foto: Ingvar Karmhed TT

Jägarna vill sälja vildsvinskött

Publicerad

Att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägare blir tillåtet står på Svenska jägareförbundets önskelista. Idag är det förbjudet på grund av risken för att det kan finnas trikiner i köttet.

Jägareförbundet menar att direktförsäljning skulle bidra till minskade vildsvinsskador i jordbruket och öka tillgången på viltkött till konsumenterna, enligt ett pressmeddelande.

– Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, säger Svenska jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

Utbildning i Tyskland

Enligt förbundet finns ett fungerande system i Tyskland. Där testas köttet i ett godkänt laboratorium och jägarna certifieras med en utbildning som säkerställer att köttet är rätt hanterat.

Läs mer: Viltköttsbrist trots god tillgång på vilt

SVT Play: Viltslaktare i Östergötland: ”De får bättre betalt på svarta marknaden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.