SVT:s reporter följde författaren och psykologen Jenny Jägerfeld när hon besökte uppväxtorten Skärblacka utanför Norrköping. Reportaget gjordes hösten 2019 när den nu prisade boken släpptes. Foto: SVT

SVT följde med författaren till Skärblacka

Uppdaterad
Publicerad

Hon är utbildad psykolog och prisad författare. Nu har hennes åttonde bok som utspelar sig i Skärblacka fått pris. Inför boksläppet intervjuade SVT Jenny Jägerfeld på hemmaplan i Skärblacka.

Jenny Jägerfeld har tilldelats Barnradions bokpris i P4 för boken ”Mitt storslagna liv” som handlar om Sigge som flyttar till Skärblacka. Hösten 2019 följde SVT:s reporter Daniel Söderqvist författaren när hon besökte hemorten. Hör henne berätta hur hon minns Skärblacka i reportaget.

Uppväxten i Skärblacka var trygg i alla fall hemma, i skolan kunde det vara både och, lite beroende på omständigheterna, som det oftast är för barn och ungdomar.

Sociala regler att förhålla sig till som barn

– Det är också det som jag vill skildra i min bok, hur många sociala regler man måste ta hänsyn till som barn. Man kan inte göra si och man kan inte göra så, man får inte låtsas om att man gillar det. Har man köpt en ny tröja kan det bli en jobbig grej, har man inte köpt en ny tröja kan det bli en jobbig grej. Man kan bli retad för i stort sätt vad som helst, säger Jenny Jägerfeld.

”Är gärna här och hälsar på”

Hon kallar fortfarande Skärblacka med sina 4 000 invånare för hemma och hon har sin pappa boende i föräldrahemmet så hon är ofta på besök. En av favoritplatserna var vägen till kyrkan där hon rastade någon av familjens olika hundar. Men att flytta tillbaka, det kan hon inte tänka sig.

– Jag är jättegärna här och hälsar på, men jag skulle inte vilja bo här. Jag har inte så mycket kompisar kvar här, de flesta bor i Stockholm. Och så har jag mina barn i Stockholm så det skulle bli tråkigt att pendla, säger Jenny Jägerfeld.

I morgon tisdag kommer hennes åttonde bok, Mitt storslagna liv, en barnbok som utspelar sig i födelseorten Skärblacka.

– Jag ville skriva en bok i en rolig och spännande miljö, en sännande miljö för barn, och det här huset som jag vuxit upp i är en ganska roligt och spännande. Det många konstiga saker, det finns en jukebox, ett flippespel, och en colamaskin. När jag var liten hade vi stereo i alla rum, på toaletten, i bastun, i verkstan och i garaget, överallt. Jag ville skapa en miljö som var rolig och spännande för ett barn att komma till och då lät jag Sigge flytta från Stockholm till Skärblacka. Fast jag har gjort om huset till ett hotell som hans mormor driver. Det heter Royal Grand Golden Hotell i Skärblacka, säger Jenny Jägerfeld.

Boken är den första i en tänkt serie.

– Jag har sagt det till förlaget så jag får väl leva upp till det, Än så länge har jag bara skrivit ner tio ord som stolpar som kanske kan bli något. Men jag har inte fått några pengar fråm förlaget så de kan inte säga något om det inte blir någon fortsättning, säger Jenny Jägerfeld och ler.

Fakta om Jenny Jägerfeld

• Jenny Jägerfeld, född i Skärblacka 6 april 1974

• Utbildad psykolog

• Debuterade som författare 2006 med romanen ”Hål i huvudet”

• Vann 2010 Augustpriset i kategorin barn och ungdom för boken ”Här ligger jag och blöder”

• Fick 2017 hon Astrid Lindgren-priset

• Aktuell med barnboken ”Mitt storslagna liv”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.