Nisseviken på södra Gotland är en av de algdrabbade stränderna. Foto: Calle Elfström/SVT

Jakt på algfria stränder på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Både turister och bofasta letar febrilt efter badstränder utan alger just nu. Det finns till och med grupper på nätet där man delar med sig av information.

Mitt i sommaren och turistsäsongen så har algblomningen slagit till ordentligt runt Gotland. Information om algfria stränder har blivit hårdvaluta bland såväl bofasta som turister.

Foto: Calle Elfström/SVT

Vid Nissevikens badplats på södra Gotland är det ingen som badar i havet trots 29 grader och sol. Många badsugna kommer dit men vänder snabbt med besvikelse i blicken.

Om man letar så finns det ändå stränder där det går att bada.

I sociala medier finns grupper som tipsar om badplatser runt ön. Situationen har gjort att flera av grupperna blivit extra aktiva. Det ämne som diskuteras mest och som det ställs frågor om är naturligtvis alger. Ofta frågar man om hur situationen är på en viss badplats.

Fler och fler börjar också undersöka möjligheterna att bada i något av öns kalkbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.