– Både flickor och pojkar ska känna sig välkomna och på lika villkor kunna leka och också få utrymmen till det, säger Olivera Kotevski, jurist på Boverket.
Ett av fyra utvecklingsprojekt
Linköpings ”Jämställd skolgård i Skäggetorp” är ett av fyra utvecklingsprojekt i Sverige som får del av de 3,5 miljoner kronor Boverket ger i stöd för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter.
– Med jämställda offentliga miljöer menar vi att den ska vara välkomnande både för män och kvinnor – flickor och pojkar. Alla ska vilja vistas i den offentliga miljön, säger Olivera Kotevski.
– Vi fick ansökningar för 53 miljoner kronor och hade anslag för 3,5 miljoner, så konkurrensen var minst sagt hög, säger Olivera Kotevski.
Skäggetorpskolan i Linköping är en kommunal grundskola åk 6-9.
Få aktiviteter för flickor
I sin vinnande ansöka skrev Linköpings kommun att skolans utemiljö i dagsläget är mycket torftig med sliten asfaltbeläggning och brist på mötesplatser och lekredskap. Flickorna vistas knappt på gården överhuvudtaget. De få möjligheter till aktiviteter som finns – fotboll och basket – tilltalar mestadels pojkar.
Med stödet från Boverket ska nu eleverna på Skäggetorpskolan tillsammans med samhällsplanerare, landskapsarkitekter, lärare och fastighetsskötare skapa en mer jämställd miljö.
Boverket betalar ut ett förskott på de 750.000 kronor och sedan en slutlig utbetalning efter att projektet är utfört i slutet av 2016.
Boverkets vinnande utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer
- ”Kulingen” – en jämställd aktivitetsyta på Klostergården i Lund, Lunds kommun, 1 125 000 kronor
- Jämställd skolgård i Skäggetorp, Linköpings kommun, 750 000 kronor
- ”Vuxna är inte ute på kvällen” – ett gestaltningsprojekt om ungas (o)trygghet, Statens väg- och transportforskningsinstitut, 916 800 kronor
- Det könade landskapet 2.0, Umeå kommun, 750 000 kronor