Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De flesta vill ha jämställda styrelser, men få kämpar för förändring, säger Jonna Hedlund på Östsvenska Handelskammaren. Hör henne om 100-listans genomslag här i videon. Foto: Lena Liljeborg /SVT

Jämställdheten i bolagsstyrelser står och stampar

Uppdaterad
Publicerad

Östsvenska Handelskammarens årliga undersökning av de 340 största företagen i Östergötland, Sörmland och på Gotland visar att bara var fjärde person i bolagsstyrelserna är en kvinna.

Och så har det sett ut de senaste fem åren.

– Majoriteten vill ha jämställda styrelser, men få kämpar för förändring, säger Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan på Östsvenska Handelskammaren. Hon tycker deras rapport är deppig läsning.

Jämställdheten står och stampar

Män tenderar välja andra män som är lika dem själva.

– Vi ser att den största fördelen med att istället välja kvinnor är styrelsemedlemmar med olika perspektiv och infallsvinklar i viktiga strategiska beslut.

– Det mest positiva i årets undersökning är att nästan sjuttio procent svarade att de tycker att det är viktigt med jämställda styrelser, en betydligt högre andel än tidigare. Men samtidigt är det inte ens hälften av dem, som aktivt arbetar för att uppnå det.

Gotland håller sin första placering

Förra året var första gången Gotland deltog. De blev även i år bäst i landet tillsamman med Stockholms län. 30 procent av de de 35 största bolagen på ön har en jämn könsfördelning i styrelsen.

– Lite oväntat. I Stockholm är det fler börsnoterade företag som har helt andra krav på sig, medan det på Gotland mer verkar vara näringslivets vilja att jobba med den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.