Splitbild: till vänster en framtidskarta på Järnvägsparken i Linköping och till höger stadsarkitekten Linda Moström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kommer att upptäcka parken på ett nytt sätt i och med att man kommer att röra sig på nya stråk och det kommer att finnas nya platser för möten.”, säger landskapsarkitekten Linda Moström. Foto: Linköpings kommun/ AFRY, Hadeel Ibrahim

Järnvägsparken ska rustas upp – ”Det blir mer lek och aktivitet”

Uppdaterad
Publicerad

Fler sittplatser, mer belysning, uppfräschning av fontän och konstverk. Det är några exempel på förbättringar som ska göras i Järnvägsparken i Linköping.

– Det kommer att bli en ny mötesplats när parken är färdig”, säger landskapsarkitekten Linda Moström.

I nästan 140 år har Järnvägsparken i Linköping varit stadens entré till båda Linköpingsbor och besökare. Men parken är sliten och dess träd mår dåligt. Därför ska den upprustas.

– Parker utvecklas och många av träden är dåliga. Vi har också haft problem med trygghet. Nu bygger vi mycket i staden och då blir den här parken en plats som behöver bära många funktioner, säger Linda Moström, landskapsarkitekt på Stadmiljökontoret på Linköpingskommun.

Vad beror otryggheten på?

– Jag tror att det beror på att parken är ganska öde i stora delar. Det har varit mörkt och det är vissa delar där få människor rör sig och där man kan göra saker i skymundan.

Hur kommer ni att skapa trygghetskänslan?

– Genom strukturen i parken. Det ska vara slingrande gångar och varierade växtmaterial. Man ska använda hela parken för att öka tryggheten.

Upprustningen av parken ska göras i minst två etapper. Den första etappen, som täcker parkens norra del, kommer att stå klar i juni 2024. Etapp två, parkens södra sida, beräknas bli klar 2028. Den första delen har en kostnad på 15 miljoner kronor, men de andra delarna är inte projekterade och kala än.

Hör landskapsarkitekten Linda Moström berätta mer om framtidsplanerna för området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.