Jätterazzia mot spritbussar

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade bussresor med fejkade resenärer till gränshandeln i Tyskland har fått en påhälsning av Tullverkets jättelika kontrollinsats. Resultatet: 46 anhållna personer, 82 inledda förundersökningar och närmare 44.000 liter beslagtagen alkohol.

Förra veckans insats resulterade i att 20 bussar kontrollerades, varav några i Östergötland. Förutom Tullverket deltog en mängd andra myndigheter i insatsen, bland andra Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogden.

Omfattningen på den illegala införseln av alkohol är inte särskilt överraskande för Tullverket.

– Men jag tror inte att allmänheten förstår att det handlar om så otroligt mycket alkohol. Det kommer ju en färja till Helsingborg var tjugonde minut och det finns alkohol på alla färjor som inte används för privat konsumtion. Ur konkurrenssynpunkt och ur ett folkhälsoperspektiv finns det nog all anledning att diskutera hur mycket alkohol som kommer in i landet, säger Bertil Östberg till TT.

Passagerare ofta bidragstagare

Resenärerna på de misstänkta bussarna får betalt för att påstå att en viss del av alkoholen ombord är för privat bruk – trots att de varken köpt eller äger den, enligt Tullverket.

Vissa personer reser med bussarna flera gånger per månad och kommer alltid med samma förklaring – till exempel att alkoholen är för egen konsumtion eller fest, vilket är lagligt enligt de införselbestämmelser som gäller.

Tullverket har noterat att flera passagerare tar emot sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag.

Kriminell verksamhet som drar in stor pengar

För Tullverket är det tydligt när alkoholen ombord inte är avsedd för privat bruk.

– När man gör fyra-fem resor med fulla ransoner alkohol under loppet av ett par veckor, och i princip saknar inkomst, så blir det svårt att hävda att man gör det för egen konsumtion eller till privata fester. Man fyller ju inte 50 år flera gånger per år. Det gör det till ett smugglingsbrott, det är svårt att hävda något annat, säger Bertil Östgård.

Han misstänker att den kriminella verksamheten drar in stor pengar – som används för att finansiera annan kriminell verksamhet.

– Organiserad brottslighet brukar ju stödja varandra, men det är något som utredningarna får visa. Det finns dock stor anledning att befara det. En sådan här bussresa genererar i snitt 300.000 kronor, säger Östgård.

”Ett skattebortfall i miljardklassen”

Bertil Östgård, nationellt ansvarig för kontrolloperationen, berättar om stora mängder illegal alkohol som flyter över Sveriges gränser varje dag. Kontrolloperationen är ett sätt för Tullverket att få en bättre bild om den illegala och frekventa införseln.

Personerna bakom bussbolagen tjänar stora pengar på verksamheten, enligt Tullverket.

– Det är frågan om ett skattebortfall i miljardklassen sett till pengar från socialförsäkringssystemen, löneskatter, sociala avgifter, punktskatter samt andra kostnader som går att knyta till den här typen av verksamhet. Det ska också tilläggas att förtjänsten av den här kriminella verksamheten till stor del går till att finansiera annan kriminell verksamhet, säger Bertil Östgård i ett pressmeddelande.

Bussbolagens verksamhet är olaglig eftersom de säljer vidare alkoholen – inte sällan till minderåriga.

– Det mest uppseendeväckande under kontrolloperationen var hur otroligt svårt det är för oss att bevisa att syftet med införseln inte är för privat bruk, utan att avsikten är att illegalt sälja alkoholen vidare, säger Östgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.