Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite, berättar om den stora anläggningen som Heidelberg Materials vill bygga i Slite. Foto: Patrik Widegren

Jättesatsning på koldioxidinfångning i Slite rullar vidare

Uppdaterad
Publicerad

Heidelberg Materials, tidigare Cementa, fortsätter planerna på att fånga koldioxid från fabriken i Slite – en jättesatsning på runt 10 miljarder kronor. Men för att allt ska gå i lås behövs ett längre kalkbrytningstillstånd.

Idag träffade miljlöminister Romina Pourmokhtari representanter från cementbranschen. Där fick hon information om de stora planerna på att fånga och lagra koldioxidutsläppen från cementfabriken i Slite på Gotland.

Fabriken är idag en av de tre största utsläppskällorna av koldioxid i Sverige. Koldioxidlagring vid Slitefabriken skulle innebära en minskning av Sveriges årliga koldioxidutsläpp med fyra procent.

2030 är det år som man siktar på att ha anläggningen klar som ska fånga, och kyla ner koldioxiden till flytande form. Sedan ska den skeppas till Norge för att förvaras i berggrunden.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.