Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalråden Reidar Svedahl och Lars Stjernkvist (S) från Norrköping ställer upp i alla lopp i O-ringen. Men de verkar inte så självsäkra. Foto: SVT

”Jag är mest orolig att de ska behöva kalla in Missing people”

Uppdaterad
Publicerad

På kick-offen inför O-ringen sprang kända kommunalrådet vilse – trots att kontrollerna satt väl synliga och banan låg i en djurpark. Ändå vågar sig Lars Stjernkvist och Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköping, nu ut i skogen. – Jag är jätteorolig att jag ska bli den första i O-ringens historia där man tvingas kalla in Missing people, sa Stjernkvist till SVT på O-ringens första dag.

Kommunalrådets oro är inte helt obefogad. Se klippet när de båda kommunalråden sprang vilse på en orienteringsbana – i djurparken – här.

Den har planerats i över tre år och i dag var det dags för första start i världens största orienteringstävling O-ringen. Tävlingen avgörs i år i skogarna runt Finspång och på Kolmården norr Norrköping.

Missing people

Det är ett evenemang som lockar allt från världsstjärnor till de allra minsta bland de 20 000 startande. Helt oväntat dök också ett par helt oskrivna kort i orienteringssporten upp på arenan Grosvad i Finspång. Det var ett par kommunalråd från Norrköping.

– Fysisk har jag förberett mig hyfsat, det svåra är det mentala. Kompasskunskapen är jag orolig för. Jag är också jätteorolig för att jag ska bli den första i O-ringens historia där man tvingas kalla in Missing people, där går skamgränsen, säger Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) som ska springa tillsammans med kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Världen största orientering

Runt 20 000 deltagare är anmälda till årets O-ringen och det är orienterare från 50 länder. Världstjärnor som Tove Alexandersson blandas med veteraner i 90-årsåldern till barn och ungdomar i världen största orientringstävling.

– Det har inte gått så bra. Jag bommade femte kontrollen med 10 minuter. Jag var precis på väg upp mot den och trodde att jag var där men det var jag inte så jag vände ner och det tog tid. Jag är inte i den bästa formen, säger 16-åriga Eira Hertin från IK Hakarpspojkarna.

– Jag hoppas kunna göra fem bra lopp som är stabila och inte tappa något i något lopp. Jag känner igen terrängen och vet hur man ska tänka, det känner jag mig trygg med. Jag springer min femte O-ringen, säger 16-årige Alfons Peterson från OK Denseln i Skärblacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O-Ringen 2019

Mer i ämnet