Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Klockaretorpet i Norrköping lär sig konfirmanderna om uppståndelsen och sista måltiden genom att spela Minecraft. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Jesus och Minecraft – följ med på ”gamingkonfa” i Norrköping

Publicerad

För att locka unga som kanske inte annars valt att konfirmera sig anordnas ett konfirmationsläger i Norrköping där deltagarna lär sig om religionen genom att spela dataspel.

– Jag tror att vi når en annan målgrupp, säger prästen Jenny Folkö Witt.

Själv var hon ingen ”gamer” innan verksamheten drog igång 2016 men sedan dess har hon försökt att lära sig ett nytt dataspel per år.

Går mot trenden

1973 konfirmerades över 75 procent av alla 15-åringar i landet. Förra året var den siffran nere på under 20 procent, enligt Svenska kyrkans statistik.

I Norrköping har de flera olika teman för att locka så många unga som möjligt att konfirmera sig. Intresset för ”gamingkonfan” har varit konstant sedan den startades.

– I början var det mest killar men nu har vi flera tjejer som gått med också, berättar Jenny Folkö Witt.

Får göra det man gillar

När SVT besöker kyrkans lokaler i Norrköping håller konfirmanderna på att bygga upp olika händelser kring påsken i dataspelet Minecraft.

– Här får man nya kompisar och göra det man gillar, alltså spela, säger Oliwer Trygg, en av deltagarna.

Följ med till mötet med gamingkonfirmanderna i videon ovan.

Antal konfirmerade i Svenska kyrkan:

1973: 76 847

1983: 74 982

1993: 54 308

2003: 45 256

2013: 29 833

2023: 24 750

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.