Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
JO kritiserar Söderköpings kommun – kränkte anställds yttrandefrihet Foto: SVT

JO kritiserar Söderköpings kommun – kränkte anställds yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar kommunstyrelsen i Söderköping och menar att de kränkt en anställds yttrandefrihet. Kommunen anses ha brutit mot repressalieförbudet, då de tvingade den anställda att skriva under dokument där denna lovade att inte uttrycka sig negativt om kommunen.

Den kommunalanställda kvinnan hade kritiserat kommunen, specifikt den del inom den kommunala verksamheten där hon arbetar, på Facebook. Kommunen tyckte inte om detta och kallade kvinnan till ett möte där hon tvingades skriva under ett dokument där hon lovade att inte uttrycka sig negativ om kommunen, enligt nyhetsbyrån Siren.

Begränsade yttrandefriheten

JO menar att detta begränsar personens yttrandefrihet. JO tycker också att då kommunen i ett remissvar i ärendet skrivit att kritik mot dem bör vara saklig, försökt styra hur de anställda uttrycker sig.

I JO:s bedömning står bland annat följande: ”Jag ser allvarligt på det inträffade och kommunstyrelsen förtjänar kritik för hanteringen.”

Efterforsknings- och repressalieförbud

Visa

Efterforskningsförbudet innebär att företrädaren för myndigheter och vissa privata verksamheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Det är alltså straffbart för dessa arbetsgivare att försöka ta reda på vem som är källan. Anställda ska utan risk kunna berätta för en journalist om verksamheten.

Själva lagtexten om efterforskningsförbudet hittar du i tryckfrihetsförordningen kap 3 § 4 eller i yttrandefrihetsgrundlagens kap 2 § 4.

I samma paragrafer finns också ett repressalieförbud som innebär ett förbud för arbetsgivaren att bestraffa den som använt sig av sin meddelarfrihet.

Förbudet gäller åtgärder som avskedande, uppsägning och beslut om andra disciplinpåföljder. Den arbetsgivare som bryter mot förbudet kan dömas till högst ett års fängelse.

Dessa regler gäller

  • statliga och kommunala myndigheter
  • kommunala bolag som kommunen har en avgörande beslutanderätt över
  • verksamheter som finns upptagna i bilagan till offentlighets- och sekretesslagen
  • privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad

Den gäller inte

  • statliga bolag
  • privat verksamhet i övrigt

Källa: Journalistförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet