Jobbig vår för björkallergiker

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång vinter och sen vår väntas nu pollensäsongen explodera inom kort. De som har besvär med björkallergi kan vänta en extra besvärlig säsong.

– Nästa vecka kommer det förmodligen att börja ganska mycket, med tanke på att det ska bli varmt nu under en lång tid. Då kommer det börja spricka och då kommer allt på en gång, säger Johanna Wärff, biomedicinsk analytiker som arbetar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där halter mäts.

Under en vår med normal temperatur har pollensäsongen redan varit i full blom. Men den ihållande kylan betyder att det istället kan bli en pollenexplosion.

”Mycket pollen från olika växter samtidigt”

– En vanlig vår då kommer de lite pö om pö, men eftersom det har varit så kallt nu så ligger de nog i startgroparna så blir det varmt kommer de mycket pollen från olika växter samtidigt, säger Johanna Wärff.

Ungefär 30 procent av befolkningen i Sverige drabbas av pollenallergi. Björkallergiker kan få det extra besvärligt i år.

– Björken brukar vara ungefär vartannat år och förra året var det väldigt lite pollen. Så troligen blir det mycket mer björk i år än förra året, säger Johanna Wärff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.