Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Axelsson och Johan Pettersson visar upp ny teknik på Friidrottsarenan i Linköping. I videoklippet visar Johan hur han motionerar utan ledsagare. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Johan motionerar utan ledsagare – ny teknik för synskadade

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik gör det nu möjligt för synskadade att motionera och idrotta på sina egna villkor. Med hjälp av en gps-sändare och trådlösa hörlurar får personen instruktioner om rätt väg.

– Det är en frihetskänsla, säger Johan Pettersson, ombudsman på Synskadades Riksförbund.

Bakom tekniken står ett Linköpingsföretag som tagit fram ett system där synskadade kan följa en digital stig. Stigen är förprogrammerad och de trådlösa hörlurarna sänder ut ljudinstruktioner som berättar för användaren hur den ska röra sig.

-Det är upp till användaren hur man vill använda tekniken. Man kan till exempel gå, springa eller åka längskidor, säger Olle Axelsson, utvecklare på Nordic evolution.

Lite svårt i början

Johan Pettersson förlorade synen när han var 19 år. I dag ser han ingenting och är ofta beroende av ledsagare.

-Nu kan jag motionera på ett friare sätt. I början var det lite svårt men nu går det bra, säger han.

Se när Johan testar den nya tekniken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.