Johan och Roja i Vadstena bor i växthuset: ”Vi har suttit ute i trädgården sedan februari”

Uppdaterad
Publicerad

Solen börjar sakta värma allt mer och våren är i antågande.

Men för Roja Brimalm och Johan Holmstedt i Vadstena började våren för flera månader sedan, då de valde att bygga både hus och trädgård – inne i ett växthus.

När Johan och Roja tittade på att köpa hus såg de plötsligt ett udda husprojekt i ett tv-program.

– Direkt fastnade jag för idén och när vi sedan fick besöka huset och såg alla fruktträd och vindruvor som hängde där – då var jag såld, säger Roja Brimalm och skrattar.

Vadstena

”Skönt att slippa blåsten”

Paret bestämde sig för att förverkliga drömmen och efter några år av intensivt byggande har de nu bott den första vintern i det egna växthuset.

– Det har varit skönt härinne. Vi har haft någon enstaka minusgrad som kallast men det kan vi reglera nu när vi vet mer hur det fungerar. Det blåser ju också ofta här omkring Vadstena och det har varit väldigt skönt att slippa vinden, säger Johan Holmstedt.

Johan Holmstedt och Roja Brimalm byggde sitt inglasade hus utanför Vadstena. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Kaffe på altanen och humlor på låda

Byggprojektet med huset tuffar på framåt och under de senaste månaderna har även mycket hänt i trädgården.

– För cirka tre veckor sedan började alla fruktträden med mandel, aprikos och persika att blomma, så jag fick lite panik. För att få någon chans till frukt fick jag köpa humlor i en låda. Det märks tydligt att våren kommer tidigare härinne, säger Roja.

– Ja, vi har ju suttit ute i trädgården och ätit frukost sedan början av februari, så det är underbart, säger Johan.

Hållbarhet och självförsörjning

Förutom ett spektakulärt och vackert hus i medelhavsklimat så finns också ett fokus på långsiktig hållbarhet hos de båda.  

– Jag tror man ska försöka klara sig själv så långt det går och spara på energin. Förutom ett inbyggt kretsloppsystem för vatten och växtbäddar så är nästa steg att bli självförsörjande på el, säger Johan.

– Självklart är det min förhoppning att bli självförsörjande, så mycket som det går, på både grönsaker och frukt. Det är min dröm, avslutar Roja.

I klippet får du följa med in till huset och trädgården som ligger inne i växhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet