Johan segrare i violintävling

Uppdaterad
Publicerad

Johan Dalene från Norrköping fick stående ovationer när han i helgen vann en stor internationell tävling för violinister i USA.

Tävlingen gick i USA och heter Thomas and Evon Cooper International Competition.

16-årige Johan Dalene, som är uppvuxen i Norrköping, spelade Tjajkovskijs konsert i D-dur. När sista tonen hade klingat ut reste sig publiken och gav Johan en stormande applåd.

Bästa framförandet på 60 år

– Det var den bästa Tjajkovskijkonsert jag någonsin hört, sade Gregory Fulkerson, ordförande i tävlingsjuryn i en pressrelease från Oberlin College and Conservatory.

Fulkerson säger att han väntat i 60 år på någon som kan tolka Tjajkovskijkonserten precis så som kompositören avsett.

Vinsten i tävlingen var en prissumma på. 20.000 dollar (motsvarande ungefär 175.000 kronor) och ett stipendium för att studera heltid vid Oberlin Conservatory of Music.

Viktigt att glömma tävlingsmomentet

Detta var första gången Johan spelade i USA och han försökte att vara så avslappnad som möjligt inför tävlingen.

– Jag tror det är mycket viktigt i musiktävlingar att glömma bort att det är en tävling, att bara tänka på varje del av tävlingen som en vanlig konsert, säger Johan Dalene på telefon till websidan clevelandclassical.com.

Efter tävlingen väntar några dagar ledigt i New York tillsammans med Johans föräldrar.

Se SVT:s reportage om Johan Dalene när han spelade med Norrköpings symfoniorkester förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.