Heidelberg Materials kalkbrott i Slite på Gotland Foto: Karl Melander/TT

Kalkbrytningen i Slite – länsstyrelsen vill se fler undersökningar

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands länsstyrelse har nu yttrat sig om Heidelberg Materials ansökan om kalkbrytning vid Slite i 30 år framåt.

Heidelberg Materials, f.d. Cementa, fick i början på 2020 tillstånd att fortsätta bryta kalk i 20 år vid Slite. Men beslutet revs upp av domstol.

Nu arbetar företaget för att få ett nytt långt tillstånd för att bryta kalk som ska bli cement. Länsstyrelsen på Gotland skriver i sitt yttrande att de vill se fler undersökningar om vilken påverkan fortsatt brytning får.

Kampen om kalket på Gotland

– Vi ser att bolaget ansträngt sig för att beskriva hur den planerade verksamheten kommer att påverka omgivningen. De har också föreslagit ett antal skyddsåtgärder för att mildra påverkan, säger Stefan Persson, enhetschef på länsstyrelsens miljö- och vattenenhet.

Heidelberg Materials söker tillstånd för att bryta maximalt 114 miljoner ton sten, fördelat på 3,8 miljoner ton per år under 30 år.

Det är nu upp till mark- och miljödomstolen att avgöra hur ärendet ska fortlöpa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Comstedt Webb, vice vd på Cementas ägare Heidelberg Materials Sverige, noterar att cementproduktionen inte är en del av totalförsvaret i Sverige. Foto: SVT

LänsstyrelsenS Yttrande – Några av punkterna

• Bedömningarna av en eventuell påverkan på vattnet i Tingstäde träsk bör bli säkrare.

• Heidelberg Materials bör undersöka och beskriva ytterligare sätt att minska mängden vatten som pumpas rakt ut i Östersjön.

• Heidelberg Materials bör komplettera beskrivningen för hur brottet påverkar boende i området och det rörliga friluftslivet.

• Heidelberg Materials bör söka dispens för fler arter, exempelvis svartfläckig blåvinge och svärdkrissla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet