Kamera ersätter hemtjänstens besök

Uppdaterad
Publicerad

En kamera i sovrummet istället för besök av hemtjänsten. Det är nu verklighet i Mjölby.

– Vi ersätter det enklaste där vi egentligen inte behöver vara. Sedan finns det omsorg som inte kan ersättas med teknik där vi faktiskt måste vara på plats och då är det bättre att vi gör det med kvalité, säger Mattias Jesmin utvecklingsledare i Mjölby kommun.

Mjöby först i Östergötland

Mjölby kommun har som första kommun i Östergötland monterat upp nattkameror på försök och om några veckor gör Ödeshögs kommun samma sak.

SVT granskar äldrevården

Kameran ersätter två besök nattetid

Tidigare har nattpatrullen besökt  89-åriga Inga-Lisa Andersson två gånger per natt, men nu får hemtjänstpersonalen upp henne på datorn istället.

– De var här och monterade upp en kamera. Jag tycker att det fungerar bra, jag sover i regel när hemtjänstpersonalen kommer så jag märker ingen skillnad, säger hon. Det är klart, ibland kom de fram till sängen och då pratade jag ju med dem om jag var vaken.

Tror du att en kamera kan göra hemtjänstens jobb?

– Ja, kameran borde ju kunna klara av det här. Tekniken kan ju göra så mycket i dag, säger Inga-Lisa Andersson.

Fler kameror på Gotland

Region Gotland har testat nattkameror under en halvårspeiod och vill nu att de ska bli permanenta.

Sara Lidqvist, utvecklingsledare på Socialförvaltningen, bedömer projektet som mycket lyckat och räknar med att ett 40-tal kameror kan komma att sättas upp på Gotland.

Enligt intervjuer hon gjort med brukarna, var de nöjda och kände sig trygga med lösningen.

– En del sa att det var skönt att de slapp bli väckta av hemtjänstpersonalen på natten.

Ökat intresse

Enligt vårdteknikföretaget JoiceCare använder i dag 30 kommuner sig av deras tjänster nattetid och på Socialstyrelsen märker man ett ökat intresse bland kommunerna för att prova nattkameror men det är på det stora hela få kommuner som gått vidare efter testperioden.

– Det är en handfull kommuner som använder sig av nattkameror permanent. Vi har i dagsläget ingen kartläggning på hur det ser ut i kommunerna men min uppfattning är att intresset växer och vi får fler frågor från kommunerna om vad som gäller kring nattkameror, säger Dick Lindberg utredare på Socialstyrelsen.

Frågor kring etik och juridik

Juridiskt och etiskt är frågorna många kring övervakning och det finns inga generella lagar för nattkameror i hemmet, mer än att den enskilde alltid måste ge sitt medgivande.

– Jag har närmat mig de här frågorna under tre års tid och i början var det mycket frågor kring integriteten men det senaste året har diskussionen gått starkt framåt med argumenten att vi måste göra något annars kommer vi inte att klara ut omsorgen framöver när vi har en ökande äldre befolkning säger Mattias Jesmin.

– Det blir fler och fler äldre, och vi måste kunna hjälpa fler i framtiden säger Sara Lidqvist på Region Gotland.

Facket: ”Svårt att tolka bilderna”

Fackförbundet Kommunal som företräder den personal som jobbar i hemtjänsten ser att den tekniska utvecklingen i vården går snabbt och är positivt till viss, enklare teknik.

– Teknik är bra men vi kommer inte tillåta att tekniken ersätter mänsklig kontakt, säger Jessica Karlsson Offermann, ombudsman på Komunal Öst.

Kommunal menar att kamerabilderna måste tolkas och att det inte enbart underlättar för personalen som måste lära sig en ny arbetsuppgift.

– Det är klart att vi är oroliga för att personalen får en tuff arbetssituation då det gäller att bedöma vårdtagarens läge utifrån en skärm. Det kan vara svårt, säger Jessica Karlsson Offermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet