Kammarrätten gav föräldrarna rätt – 3-åring dog hos sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten och barnets egen advokat ansåg att den treåriga flickan, som var familjehemsplacerad, inte löpte någon risk av att flytta hem till sina biologiska föräldrar. I dag är hon död.

”Jag har inga kommentarer”, skriver flickans advokat i ett sms till SVT Nyheter.

Torsdagen den 30:e januari hittar polisen en död person i en lägenhet i Norrköping. I samband med detta grips två personer, en kvinna och en man i 40-årsåldern, misstänkta för vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Kort därefter bekräftar kvinnans advokat Per Oehme att den avlidna är en treårig flicka.

Treåriga Esmeraldas död

– Det handlar enligt henne om en tragisk olycka i hemmet, sa Per Oehme.

Bara dagar senare häktas paret, som är treåringens föräldrar, på sannolika skäl.

Norrköpings kommun aktiverar då en krisgrupp för att ”bemöta den oro som finns”.

Pappan dömdes till fängelse

Som flera medier tidigare har rapporterat stred socialnämnden i Norrköping för att den treåriga flickan, som omhändertogs när hon bara var några dagar gammal, skulle få bo kvar hos sina familjehemsföräldrar.

I en dom från förvaltningsrätten som SVT Nyheter tagit del av framgår det att flickan hade abstinens när hon föddes och att båda hennes föräldrar led av omfattande psykisk ohälsa och missbruk.

Kammarrätten gav föräldrarna rätt

Våren 2018 avslog socialnämnden i Norrköping föräldrarnas begäran om att få tillbaka flickan. Föräldrarna överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Där hävdade föräldrarna att de nu hade fått ordning på sitt liv.

Men enligt socialnämnden led föräldrarna fortfarande av psykisk ohälsa – båda vägrade också att lämna drogtester. Mamman medicinerade dagligen.

Förvaltningsrätten beslutade att flickan skulle bo kvar i sitt familjehem där hon hade sin trygghet.

Men föräldrarna gav sig inte och överklagade till kammarrätten i Jönköping – som gjorde en ny bedömning. Dessutom ställde sig flickans advokat Martin Bengtsson på föräldrarnas sida – han ansåg att det inte fanns någon risk för treåringens hälsa.

”Det råder inga tvivel om att NN utvecklas på ett bra sätt samt får kärlek och omvårdnad”, var budskapet han framförde i rätten.

”Väldigt svårt ärende”

Våren 2019 folkbokfördes flickan på mammans adress. Mindre än ett år senare var hon död.

– Kammarrättens bedömning, som jag tolkar det, är att man anser att det inte längre finns en påtaglig risk för det här barnet att flytta hem, säger Henrik Walgeborg, stadsjurist, Norrköpings kommun.

Föräldrarna själva menade att de fått ordning på sina liv. Var det så?

– Jag har inte den insynen på det sättet. Jag tittar på detta utifrån det underlag som finns. Det hade skett förbättringar, det tror jag alla var överens om. Frågan var väl egentligen om det var tillräckligt långtgående förbättringar. Där var vi ju av olika åsikt. Socialnämnden ansåg att det inte var tillräckligt bra eller tryggt för den här flickan att flytta hem, men det ansåg kammarrätten att det var.

Vad tänker du då om att Kammarrätten kom till en annan ståndpunkt?

– Jag har respekt för deras slutsats i det här ärendet. Det var ett väldigt svårt ärende och det är väldigt svårt för socialnämnden att lyfta fram omsorgsbristerna. Det blir särskilt svårt när man har vårdnadshavare som inte samarbetar med socialnämnden, säger Henrik Walgeborg.

”Inga kommentarer”

SVT Nyheter har varit i kontakt med Martin Bengtsson för att fråga vilket underlag han hade för att gå emot socialnämndens beslut.

”Jag har inga kommentarer på de frågor du har ställt”, skriver han i ett sms.

SVT Nyheter söker mammans advokat Per Oehme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet