Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalråden Dan Nilsson (S) från Västervik och Jenny Elander Ek (C) från Valdemarsvik om hur de ser på en bussförbindelse mellan kommunerna. Foto: Tobias Keller / SVT

Politikerna om svårigheterna att åka buss mellan Östergötland och Kalmars län: ”Vi kan göra mer”

Publicerad

För kollektivtrafiken är länsgränsen mellan Östergötland och Småland vid E22 ett svårt hinder att passera. Och det påverkar de boende, näringslivet och skolorna.

Det är i Stockebäck som väg E22 passerar länsgränsen. En by på den svenska landsbygden mitt emellan Valdemarsvik och Västervik.

Men att åka med den skattefinansierade kollektivtrafiken mellan städerna är svårt. En resa måste först gå norrut innan man åter kan vända söderut.

Valdemarsvik
Kollektivtrafik mellan Västervik och Valdemarsvik saknas Foto: Tobias Keller / SVT

I båda kommunerna ser politikerna en stor potential, att förbättrad pendling kan utveckla näringslivet och skolan i regionen.

– All trafik och alla kontakter går norrut, det finns stort potential i en anslutning mot Västervik, säger Jenny Elander Ek (C), kommunalråd i Valdemarsvik.

Få till förändring

Därför säger politiker i båda kommunerna att de vill få till en förändring.  

– Vi äger inte frågan och det är ett av problemen. Men vi kan göra ännu mer och vi har påbörjat arbetet på ett bra sätt och har ett väldigt bra samarbete med Valdemarsvik, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västervik.

En fråga om skattemedel  

Men enligt Östgötatrafiken handlar det i grunden om pengar. I ett mejl till SVT skriver bolaget:

”Det är respektive region som med skattemedel står för underskottet för den allmänna kollektivtrafiken, där busslinjer räknas in. Om en kommun vill ha mer kollektivtrafik än vad regionen erbjuder så kan kommunen köpa till mer trafik via fastslagna riktlinjer. Då får kommunen själv stå för de kostnader som busslinjen genererar.” 

Genomlysning pågår

Kalmar läns trafik, KLT, känner till önskemålet om trafik över länsgränsen. I nuläget saknas ekonomiskt utrymme men bolaget stänger inte dörren helt.

I ett mejl skriver dom att en ”genomlysning av kollektivtrafiken i länets norra del pågår” och att eventuella förändringar måste ske ”nära samverkan med Region Östergötland”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet