Foto: TT/Christine Olsson

Kampanj ska få fler att delta i screeening mot cancer

Publicerad

Under september genomförs över hela landet en kampanj för att fler ska genomföra screening mot cancer. Syftet är att öka kunskapen och att få fler att delta i undersökningen när de blir kallade. 

De flesta som bor Sverige erbjuds screening för att upptäcka cancer tidigt. Men hur många som verkligen deltar beror mycket på var man bor och vilken utbildningsnivå man har. 

– Att tidigt upptäcka och därmed kunna behandla cancer räddar liv. Vi behöver arbeta för att öka deltagandet i screeningprogrammen och anpassa våra insatser för att motverka de skillnader som finns mellan olika grupper i befolkningen, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

De nationella screeningprogrammen gäller för mammografi för att upptäcka bröstcancer och cellförändringar och cancer i livmoderhalsen.

Under 2022 valde 81,9 procent att delta i mammografiundersökningen i Östergötland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.