Sjuksköterskan Alexandra hoppas på respons från politikerna. Foto: Sandra Virro

”Kan ni snälla lyssna på vad vi har att säga”

Publicerad

Bättre arbetsmiljö och en mer jämlik vård, det kräver den proteströrelse som spridit sig bland vårdpersonal, patienter och anhöriga.
Idag samlades dom till en manifestation på 26 orter i landet.

På Stora Torget i Linköping var uppslutningen stor och dagens manifestationer runt om i Sverige är bara början, menar sjuksköterskan Alexandra Lyssarides, som var en av talarna i Linköping.

– Det här är egentligen startskottet för att vi ska få igång det här. Äntligen kanske vi får någon som lyssnar och vill prata med oss om vad som behöver ske, säger Alexandra Lyssarides.

Många ville ge sin bild

Undersköterskor, sjuksköterskor, patienter och studenter gav under några minuter var sin syn på den svenska vården.

– Vi är många ensamma och isolerade som aldrig får vår röst hörd, säger Nenne Lindén, patient och en av de som talade på Stora Torget.

Tror du att en sådan här dag kan ändra något?

– Absolut, jag hoppas verkligen att det når fram till våra politiker, säger Nenne Lindén.

Vädjar till politiker

Med manifestationen vänder man sig till ansvariga politiker och tjänstemän med krav på en arbetsmiljö som inte sliter sönder personalen och patienters rätt att få en god, säker, jämlik och tillgänglig vård.

– Jag ska försöka ta kontakt med politiker i regionen och framföra hur många vi var här idag och ställa frågan ”kan ni snälla lyssna på vad vi har att säga”, säger Alexandra Lyssarides.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdupproret

Mer i ämnet