Många planer kring hur E22 och Göta kanal ska korsa varandra i Söderköping har gått på grund eller runnit ut i sanden genom åren. Redan på 80-talet hade diskussionerna om en ny dragning av E22 pågått i ett par årtionden.
Sedan har rådslag, utredningar och förkastade förslag passerat revy.
Ändrade planer
2002 blev tunnel huvudspåret för Vägverket, det som idag heter Trafikverket. Men samtidigt hade Claes-Göran Österlund tillträtt som direktör för Göta kanal-bolaget, och nu seglade ett nytt, fantasifullt förslag upp – en hiss som lyfter båtarna över vägen.
Det verkade till en början mest vara ett halvgalet inspel, men efter intensiv lobbying från Claes-Göran Österlund och Kanalbolaget, blev plötsligt båtlyften huvudinriktning för Vägverket.
Men åren gick utan att man lyckades komma till skott, och till sist pös luften ur även det projektet. Nu bytte Vägverket fot igen, till det billigaste alternativet, en öppningsbar bro.
– Nog hade det varit roligt, säger Claes-Göran Österlund idag. Tänk vad kul det hade varit att stå vid en lyft där båtarna lyfts över kanalen. Jag är lite ledsen, men det ordnar sig ändå.
Marken undersöks
Vid Göta kanal avslutades i förra veckan markundersökningar där E22 ska passera kanalen. Trafikverket sänkt grundvattennivån genom att pumpa ur vatten ur lerjorden. Målet är att testa hur det skulle gå att gräva under kanalen. För av broplanerna kan det nu alltså bli en akvedukt.
– En öppningsbar bro är kanske inte det bästa alternativet och vi fick gehör inom Trafikverket för att utreda en akvedukt, och än så länge ser det väldigt positivt ut, säger förbifartens projektledare på Trafikverket, Jonas Danielsson.
Många ska samsas
Lösningen kan komma att likna den vid Borensberg, men enligt planerna ska vägen bli fyrfilig och den kommer att dras förbi Söderköping på västra sidan. Att det tagit så lång tid tror Jonas Danielsson beror på att det finns många skilda intressen i området.
– Du har dels Göta kanal, Trafikverket, kommunen och naturintressen i området. Sen kostar det pengar också.
Akvedukt-alternativet beräknas bli mellan 100 och 200 miljoner kronor dyrare än en öppningsbar bro, och någon gång under den här månaden kommer Trafikverket fatta beslut om det blir en akvedukt.
– Vi tror på en byggstart 2020, säger Jonas Danielsson.