De tycker det är en självklarhet att präster inte ska kunna säga nej till samkönade Foto: Linda Humlesol

”Präster kan ju inte säga att de inte vill ha lebbor här”

Uppdaterad
Publicerad

Carina och Charlotta Milde gifte sig i Hedvigs kyrka i Norrköping 2016. För dem var det viktigt att gifta sig i kyrkan och de menar att det är dags att alla präster börjar viga samkönade par. Det är också en fråga som blivit aktuell inför kyrkovalet.

2009 beslutade kyrkomötet att tillåta samkönade äktenskap, men enskilda präster kan fortfarande vägra att viga personer av samma kön. Inför kyrkovalet nästa månad vill nu många kyrkopolitiker ändra reglerna så att de som blir präster framöver inte längre ska kunna säga nej till att viga samkönade.

– Det handlar om kyrkans gudsbild och människosyn, säger Jerker Schmidt, präst och kyrkopolitiker för Borgerligt Alternativ och en av dem som nu vill att alla präster ska viga samkönade par.

Norrköping

Läs mer om debatten här.

Prästerna måste göra sitt jobb

– Samkönade äktenskap är en rättighet som inte kan förhandlas bort, prästerna får göra det de är satta till att göra, känna får de göra hemma, säger Charlotta Milde. Hennes fru Carina tycker att det är en självklarhet:

– Präster kan ju inte säga att de inte vill ha lebbor här, ”ni kan jättegärna lägga i kollekten och dör du kan jag ta hand om dig, men jag vill inte viga er” det hör ni hur fånigt det låter, så korkade är inte svenska präster.

I inslaget ovan berättar de mer om sin vigsel och vad de tänker om prästers rätt att vägra viga samkönade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet