Foto: Göran Geite/SVT

Hasselsnok hotas – länsstyrelsen vill se bergtunnel

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen rekommenderar nu Trafikverket och Söderköpings kommun att utreda en alternativ lösning med en bergstunnel. Det för att inte hota hasselsnok som hittats i området.

Frågan om E22 förbi Söderköping har varit en stor fråga i många år. Tidigare i höstas samlades flera kommuner i ett möte tillsammans med Trafikverket eftersom att framför allt Söderköpings kommun tröttnat på arbetet dragit ut på tiden.

Anledningen är att den nya dragningen har fått invänta utredningar om hasselsnok. Det efter ett fynd alldeles i närheten av den planerade vägen. Länsstyrelsen har nu tagit ställning till om hasselsnoken påverkas av den planerade vägen.

– Vi har nu gått igenom det omfattande underlag som Trafikverket och Söderköpings kommun tagit fram. Huvudfrågan här har varit att avgöra om hasselsnoken riskerar att påverkas på ett sätt som innebär att förbuden i artskyddsförordningen aktualiseras, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

”En kritisk plats”

Enligt länsstyrelsen finns det ingen risk att den planerade vägen kommer i konflikt med hasselsnok på sträckan förbi Söderköpings tätort, men ett undantag är den västra förlängningen av trafikplatsen vid Slussporten.

– Det här är en kritisk plats och vi bedömer sammantaget att intrången i den här miljön är så pass allvarliga att det inte går att undvika att det ställs krav på en dispensprövning. Möjligheten att beviljas en sådan dispens är liten och vi avråder därför Trafikverket och Söderköpings kommun från att gå vidare med detta alternativ, säger Adam Bergner.

Vad Söderköpings kommun tycker hör du i klippet ovan.

Vill att tunnel utreds

Nu rekommenderar länsstyrelsen att Trafikverket och Söderköpings kommun går vidare och utreder ett alternativ som innebär att vägen anläggs i en tunnel genom berget.

– Den övergripande bedömningen som vi gör nu är att den plan som Trafikverket har om byggstart 2024 och trafikstart 2027 kommer kunna fullföljas. Trafikverket har i sin planeringstid tagit höjd för eventuella överklagandeprocesser, säger Carl Fredrik Graf som är landshövding i Östergötland till SVT Nyheter Öst.

Vad innebär det här för projektets kostnad?

– Det är en sak som Trafikverket nu får titta närmre på. Det är ingen lång och omfattande tunnel det handlar om, utan den är begränsad. Men det är helt rätt att det krävs ett arbete för att projektera en sådan, säger Carl Fredrik Graf.

Länsstyrelsen avråder kommunen från att söka dispens.

– Vi tror att processen kommer gå enklare om vi från början riktar in oss på ett annat alternativ. Rättsliga processer tenderar att ta lång tid och artskyddsförordningen har en stark ställning. Den bedömning som länsstyrelsen gjort kommer nog att stå sig även framåt.

Hasselsnoken är rödlistad och anses vara sårbar. Den har dock fortfarande relativt starka populationer på bland annat Öland och Gotland. Antalet reproduktiva individer skattas till 9000 i landet. Hasselsnoken är fridlyst i hela landet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.