Vad ska man tänka på när man ritar en bana för orientering? Se i klippet vad banläggare Karin Axelsson svarar. Foto: TT/Bertil Ericson //SVT Christian ZetterdahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

Karin ritar 133 banor för O-Ringen

Publicerad

Karin Axelsson kommer trampandes genom skogen. Hon arbetar som banläggare för O-Ringen och håller just nu på att märka ut 133 olika banor norr om Grosvad Arena i Finspång.

– Man måste tänka på svårighetsgraden. För de yngsta ska de vara lite lättare och för eliten ska det vara svårare, säger Karin Axelsson.

Många olika klasser

Totalt är det fem olika etapper under den stora orienteringstävlingen som startar 21 juli. Två i Finspång och tre i Norrköping. Så om vi lägger ihop antalet banor under veckan så landar vi på hisnande 650 stycken.

– Det finns så många olika klasser. Allt från 7–8 åringar till nästan 100 åringar. Intervallerna på de äldre klasserna är fem år och för barn och ungdomar är det bara ett år som skiljer, så det blir många banor tillsammans, säger hon.

Bra förutsättningar i Finspång

Karin Axelsson har huvudansvaret för 133 banor i etapp två i Finspång. Och hon ser fram emot en folkfest vid Grosvad Arena.

– Området här runt Grosvad är ett friluftsområde så förutsättningarna för barnen är mycket bra. Det finns en hel del stigar runt omkring som man kan ha koll på, säger hon.

Karin Axelsson, banläggare för O-Ringen, monterar upp en kontrollstation i skogen. Foto: SVT

Upptrampade stigar

Det kommer vara många tusen personer som tävlar samtidigt. Så frågan är om det inte finns en risk med upptrampade stigar och man springer efter varandra?

– Det kommer finnas 213 kontroller utsatta i skogen så det kommer bli många små stigar. Men att veta vilken upptrampad stig som hör till vilken bana blir svårt. Det kommer knappast bli till någons fördel, säger Karin Axelsson. 

Vad ska man tänka på när man ritar en bana för orientering? Se i klippet ovanför vad banläggare Karin Axelsson svarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O-Ringen 2019

Mer i ämnet