Katarinas konst bjuder in till samtal under Vätterns yta

Uppdaterad
Publicerad

”Rätten till Vättern” är ett konstprojekt som drivs under ett år av Österängens konsthall. Under tisdagen sjösattes ett av verken i Hästholmens hamn i Ödeshögs kommun där Katarina Vallbo vill bjuda in till ett rundabordet samtal under sjöns yta.

Konstverket kallas ”Viska, lyssna” och består i tre delar. En rund bordsskiva tillverkad av ekträ och stenkross från Borghamns kalkstensbrott sänks ned i Vättern på flera meters djup. Bordet ska kunna ses på vindstilla dagar från land.

Sedan kommer det att ställas upp flera stolar i ekträ på olika platser runt Vättern där besökare kan slå sig ned och lyssna på samtalet som pågår under ytan.

Ödeshög

Den tredje delen i verket består av en större mängd sten som har texten ”Jag lyssnar” ingraverat på sig. Enligt konstnären kan man som deltagare skapa ett kontrakt med Vättern genom att kasta tillbaka en av stenarna i sjön.

Under tisdagen sjösattes verket i Hästholmen.

I klippet berättar Katarina Vallbo mer om sitt projekt och vad hon vill förmedla.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln fick konstnären fel namn. Hon heter Katarina Vallbo och inget annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet