Elias – en verklighetens Karl-Bertil Jonsson

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll var det julafton på en flyktingförläggning i norra Östergötland. Julklapparna kom från en pojke i Rejmyre, som påminner lite om Tage Danielssons tecknade figur.

Karl-Bertil Jonsson tycks bo i Rejmyre. Fast han heter inte så, han heter Elias Arvidsson.

Han jobbar inte heller på Postverket, han är inte 14 år och han vet knappt vem Robin Hood var.

Men det här med orättvisor har han redan koll på, så nu sitter han och gör julklappar till hemlösa och andra som har det svårt.

– I barnpaketen så är det ett ritblock, en tvål, någon typ av leksak och en tandborste. I vuxenpaketen är det tvål, en pocketbok, tandborste, tandkräm och en deodorant, berättar Elias Arvidsson.

”Jag hade lite pengar”

Det handlar på sätt och vis om att ta från de rika och ge till de fattiga. Och eftersom han själv tycker att han är rik, så tar han mest från sig själv.

– Jag hade lite pengar i plånboken från födelsedagar, julafton och sånt där. Så då blev det att jag ville skänka bort dem.

5 000 kronor har han fått ihop, bland annat genom att sälja jultidningar.

Filmens Karl-Bertil stal julklappspaket från de rika. Rejmyres går i stället runt till företag och ber om gåvor.

– Det har varit något speciellt med Elias hela tiden, redan från när han var liten. Om det var något bråk på dagis så ville han alltid skydda, säger Stefan Arvidsson, verkstadsarbetare och Elias pappa.

Givmildheten sprider sig

Den här dagen har han bestämt sig för att åka till flyktingförläggningen i Hävla för att dela ut julklappar till de nyanlända syrianska barnen där.

– Det här har spridit sig, så nu är det flera barn på vår skola vars föräldrar kommer med leksaker och kläder, säger läraren Inger Jansson.

Den 17:e december har Elias Arvidsson tänkt vara med på Omsorgsjuls stora tillställning i Norrköping och skänka julklappar till hemlösa och andra som har svårt att få pengarna att räcka till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.