Foto: SVT

Kartläggning: Så ser befolkningen i Östergötland ut

Publicerad

SVT Nyheter har kartlagt hur Sveriges befolkning ser ut. Och i Östergötland finns det flera kommuner som sticker ut.

Enligt befolkningspyramiden är Linköping en av de kommuner i länet som lyckats bäst med sin befolkningssammansättning.

– Jag tror det handlar om politikens långsiktighet, och då inte bara alliansens arbete, utan det finns en tydlig vision som genererar bostäder och möjligheter till att kunna bo och verka här, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

Linköping

80- och 90-talister flyr små kommuner

Enligt statistiken flyttar 80- och 90-talisterna från östgötska kommuner som Ödeshög, Åtvidaberg och Söderköping. Men samtidigt ser Linköping en stor ökning i de generationerna, något som även Norrköping gör till viss del.

– Där spelar universitetet en väldigt stor del. Det är ett populärt universitet och många väljer dessutom att stanna kvar efteråt. Det känns som vi lyckats skapa en ”pirr i magen”-känsla över Linköping som inte fanns för 10-15 år sedan. Det är en spännande kommun och tillväxtort, säger Muharrem Demirok.

Valdemarsvik har tappat en hel del 90-talister födda i Sverige, samtidigt som 90-talister födda utanför Sverige har ökat. Ydre har en drakform – med unga som lämnat och en övervikt av 40- och 50-talister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet