7 tips för äggskal. Foto: TT

Kasta inte dina äggskal – 7 smarta tips

Uppdaterad
Publicerad

Det blir mycket äggskal över så här i påsktider men komposten behöver inte svämma över för det.

Bara under påskveckan äter vi 64 miljoner ägg i Sverige – dubbelt så mycket som under en vanlig vecka. Istället för att slänga alla skal så finns det flera smarta saker som äggskal kan användas till. Tidningen Vi i villa har listat sju smarta husmorstips.

1. Använd som rengöringsmedel

Krossade äggskal kan användas för att göra rent botten på saker som kan vara svåra att rengöra – som en ekologisk skrubb för allt från kaffekannor till vaser och grytor med ingrodda matrester.

2. Gör kaffet mindre bittert

Lägg lite krossat äggskal tillsammans med kaffe i kaffefiltret till morgonkaffet, så smakar det mindre bittert.

3. Renande ansiktsmask

Krossa äggskal fint i en mortel och blanda pulvret med lätt vispad äggvita. Voila, så har du en perfekt och helt naturlig ansiktsmask.

4. Rensa avlopp

Genom att lägga ner lite krossat äggskal i avloppet i köket eller badrummet kan du lösa upp stopp i rören. Gör du det regelbundet kan det hålla rören rena, eftersom äggskalen sakta löses upp och rensar rören på väg ner.

5. Lindra hudirritationer

Krossa äggskal i en mortel, tillsätt lite äppelcidervinäger och låt det ligga och dra några dagar. Blandningen kommer successivt, med hjälp av hög halt av kalcium, vara perfekt för att behandla hudirritationer.

6. Små behållare till krukor

Använd ett halvt äggskal till små, ekologiska krukor där du kan så frön som ska planteras i trädgården. Jorden får då extra näring och du kan dessutom enkelt plantera ut den lilla ”krukan” i  rabatten när det är dags – glöm inte att knäcka botten lite då bara, så att rötterna kan leta sig ut i jorden och växa.

7. Extra kalk till kompost och rabatt

Äggskal ger din kompost en extra kalcium-boost, och ska även vara ett bra sätt att skrämma bort skadedjur. Att lägga äggskal i rosenrabatten är också ett populärt gödningsknep.

Vilka är dina bästa husmorstips för äggskal eller ägg för den delen? Mejla oss ost@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.