Olle Tholén, Crazy Pictures, tipsar om bra katastroffilmer Foto: SVT

Katastroffilm ska få unga att diskutera kriser

Publicerad

Årets Krisberedskapsvecka koncentrerar sig på unga mellan 13 och 19 år. För att få de unga intresserade vill MSB satsa på att visa katastroffilm med eftersnack.

Bakom Krisberedskapsveckan, 6-12 maj, står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Syftet med veckan är att öka människors medvetenhet om samhällskriser av olika slag. Årets upplaga riktar sig lite extra till unga och ett sätt att öppna ögonen kan vara att visa katastroffilmer.

– Det är inte jättelätt att få unga intresserade av dessa frågor, säger Christina Andersson, som är ansvarig för krisberedskapsveckan på MSB.

Det är kommunerna runtom i landet som arrangerar filmvisningar och aktiviteter och de kan i sin tur få hjälp från MSB.

– Tanken är att man tar katastroffilmer som utgångspunkt för att diskutera verkliga kriser, förhoppningsvis tar ungdomarna också med information till sina föräldrar, säger Christina Andersson.

”Bra sätt att få människor att reflektera”

Rättigheterna för filmerna under veckan får kommunerna genom Swedish film som bland annat lyfter fram norrköpingsbaserade Crazy Pictures prisade katastroffilm ”Den blomstertid nu kommer”.

-  Det är väl ett ganska naturligt sätt att använda sig av film för att få människor att börja reflektera och tänka. Det filmen gör är att den får oss att känna mycket emotionellt och då är det ibland lättare att relatera till saker och att sätta sig in i en situation, säger Olle Tholén, Crazy Pictures.

Hur förberedd är du själv på en kris?

– Jag är inte jätteförberedd för en kris och jag tänker inte så mycket på det, jag gör film om det i stället.

Vad kan man lära sig av er film?

– Vi har inte utgått från att lära nån hur man gör i en krissituation men filmen har ett tema som är lite ”vi trodde aldrig att det skulle kunna hända oss” så kanske att vara tacksam för det man har och inte ta saker för givet både när det kommer till relationer och hur det ser ut runt omkring oss i Sverige.

Gillar du själv att se katastroffilmer?

– Jag är inget jättefan för jag tycker generellt att de kan vara ganska dåliga, men det har varit roligt att göra en, säger han. En bra katastroffilm sitter ju som en smäck men de är sällsynta, säger Olle Tholén.

I klippet ovan ger Olle sina bästa katastroffilmstips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.