Sukralos är ett sötningsmedel baserat på vanligt socker, men en kemisk förändring gör det ungefär 600 gånger sötare. Sukralos (E-nummer E 955) är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU.
Medlet är visserligen godkänt av Livsmedelsverket och EU, men Naturvårdsverket har inte fått yttra sig och i EU-dokumentet är inte miljöaspekter nämnda, och nu är Naturvårdsverket klar med en egen rapport sukralos.
Den visar att i princip all sukralos som kommer till reningsverken också når miljön. Då ämnet bryts ned långsamt vet vi inget om dess miljökonsekvenser på lång sikt. Med den nya studien som grund kan man anta att det sker en kontinuerlig ökning av halterna i miljön.
Ur folkhälsosynpunkt är det rimligt att ett tillfälligt stopp införs tills vi vet vilka miljö och hälsoeffekter sukralos har, skriver katrineholmaren Gunvor G Ericson i förslaget.
Några exempel på sukralos i produkter i Sverige: Heinz ketchup, Felix ketchup, Risifrutti utan tillsatt socker, Oboy chokladpulver, Coca Cola light.